Monday, January 30, 2012

Hafiz Ungguli Anugerah AJL & Penyakit Leptospirosis ! Jom Baca~

Juara lagu ke-26 dah melabuhkan tirainye. 

Dan aku tak tengok pun. Keputusan cuma aku tau masa aku tengok dalam blog OhBulan pagi ni.
Dalam radio Hot.fm pun ada gak duk gebang-gebang ceritera hal anugerah juara lagu. Ye lah kan, Hot.fm kan penyiar radio rasmi katanyeee.....

Bukan aku tak nak tengok. Tapi aku seminggu ni tak berapa lah nak sehat walafiat. Senjak balik dari kampung tu, sampe le ke harini batuk aku tak jugak surut. Sore nak karok pon non ado. (jelitawan, jangan wat all nak berjimba karok plak ea...! Santau kang..~)

Jadinye, malam AJL aku terperap dalam bilik. Dengan batuk dan juga muntah-muntah. 2 pagi sedar pg muntah, 3 pagi sedar muntah... Ergkkk....  Makan mende pun aku tak tau. 2 hari bercuti tak kemana pun aku. Duk lepak kat umah je. Janji dengan member nak pg wedding dia dekat Semenyih pun non ado jadiknya. 

Pagi tadi punye la aku tak larat mau bangun, 630 baru jaga. Padahnya, pagi isnin punchkad merah lagi.! Adoi!

Ingat mau pg klenet juga. Takut ler sekarang ni kan sana sini orang dok cerita pasal penyakit Leptospirosis atau dengan bahasa melayu kuno dia penyakit kencing tikus. Subhanallah, mintak simpang...

Tengah free ni, meh aku tolong korang search antara simptom-simptom penyakit yang telah banyak juga meragut nyawa ni... 

* * * * * * * * * *
Leptospirosis adalah penyakit yang jarang berlaku. Leptospirosis adalah berpunca dari air kencing tikus. Satu penyakit yang tenat/teruk dan boleh berjangkit. Jangkitan berlaku disebabkan oleh beberapa spesies dari keturunan leptospira berbentuk lingkaran (spiral shape).

Faktor risiko termasuklah:

• Melakukan pekerjaan yang terdedah kepada panas- Petani, penternak/peladang, pekerja rumah penyembelihan, doktor haiwan, pemotong kayu, pekerja system pembentungan, pesawah dan anggota tentera.
• Aktiviti rekreasi dalam air seperti berenang , berkayak dan berbasikal di laluan denai di kawasan panas.
• Terdedah kepada peralatan di rumah termasuk, binatang peliharaan seperti anjing, binatang peliharaan untuk disembelih, ruang perangkap air dan mengambil makanan yang telah digigit oleh binatang seperti tikus, tupai dan arnab.
• terdedah di tmpt yang banjir dimana air kencing tikus tercemar di dalamnya,apabila terkena kulit yang luka,masuk dalam mata,hidung atau mulut(terminum) virus akan menjangkiti.


Tanda dan Gejala 

Gejala :
1. Masa pengeraman di antara 2 hingga 26 hari (anggaran 10 hari).
2. Bermula dengan demam, menggigil, sakit anggota tubuh dan sakit kepala. Gejala ini melibatkan lebih kurang 75% hingga 100% pesakit.
3. Batuk tidak berkahak (25%-35% kes)
4. Loya, muntah dan cirit-birit ( 50 kes) Sakit sendi, sakit tulang, sakit tekak dan sakit perut adalah gejala yang kurang berlaku.
5. Radang selaput mata.
6. Antara 7% hingga 40% pesakit mungkin mengalami sakit otot, pembesaran limpa atau hati, bengkak salur kelenjar, sakit tekak,kekerasan otot, perubahan bunyi pada paruparu atau ruam.

Tanda dan ujian makmal

1. Ujian sel darah putih (WBC).
2. Analisa air kencing juga menunjukkan keputusan luar biasa.
3. Peningkatan kadar creatine kinase dalam darah dikesan pada lebih kurang 50% pesakit.
4. Antara 40% pesakit mengalami sedikit peningkatan enzim hati.
5. Diagnosa biasanya dibuat melalui ujian serologi (antibodi).
6. Kuman dapat dilihat dengan jelas menerusi mikroskop dark field gelap (dark field microscopy), silver stained atau mikroskopi floresent.
7. Tidak seperti Treponema, pallidum, leptospira boleh membiak melalui darah dan air tulang belakang. Biasanya ia membiak secara perlahan dan pengesanan makmal diperlukan.
8. 50% bilangan kes berjaya mengasingkan kuman dari darah.
9. Ujian air kencing biasanya positif pada minggu kedua selepas serangan penyakit (illness) dan kekal sehingga 30 hari.

Komplikasi

Harapan(Expectations)(prognosis)
Sembuh dalam kebanyakan kes, bagaimanapun kematian boleh berlaku pada kes yang rumit dan tidak menerima rawatan yang sewajarnya.

Komplikasi:• Tindakbalas Jarisch-Herxheimer bila diberi penicillin.
• Jangkitan kuman di otak (Meningitis).
• Perdarahan yang teruk. <>• Respiratory (distress).
• Kegagalan fungsi hati.
• Kegagalan fungsi buah pinggang

boleh membawa maut sekiranya kritikal!!


Rawatan 


Ubatan Cephalosporim, Penicillins, doxycycline, chloramphenicol, dan erythromycin boleh diberi untuk rawatan leptospirosis. Penjagaan sokongan diperlukan bagi kes yang rumit dan bermasalah.

Pencegahan 


Elakkan mengunjungi kawasan yang ada air bertakung/air tenang, terutama di kawasan iklim khatulistiwa. Jika anda terdedah kepada kawasan yang berisiko, pengambilan ubat doxycycline boleh mengurangkan risiko mendapat penyakit.  -SUMBER

* * * * * * * * * *

legnOte : ???

1 comment: