expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday, January 25, 2013

Rabun Warna

Tempoh hari....

Aku dengan member rumah sempat berborak. Dari satu hal ke satu hal dunia. Dari perihal drama siri korea hingga ke cerita PRU 2013. Kemudian terus berubah ke subjek lain. Satu persatu.. Hinggalah terkeluar tajuk rabun warna, rabun jauh, dan silau ni. 

Bersembang hal rabun warna mengingatkan aku pada satu cerita akak sepupu aku. ....dan aku ceritakan pada member serumah..

Cerita pasal rabun jauh ni bermula bila kak nor yang dah pun buat operation mata... Masa tu aku ngn kezen-kezen melepak di NZ..  Alaa.... Bukan kartarak tapi lasik lasek tu. Pembedahan untuk orang yang mempunyai masalah rabun jauh dan dekat..

Dalam pada bercerita itu ini, persoalan timbul, "Adakah rabun warna boleh dipulihkan?"

Dan bila persoalan tu timbul, timbul lah satu cerita menyayat hati sorang member kak nor.... Kata kak nor, dia ada sorang member yang rabun warna. Tak boleh nak bezakan warna-warna asas. Contoh lah, warna hijau dia akan nampak seakan warna biru, purple dia akan nampak warna coklat dsbg.... (aku tak berapa ingat lah kaler apa)

Kak Nor pernah try kawan dia tu. Dan memang kene gelak bila baju orang kaler pink dia cakap kuning lebih kurang la, lupe la kaler apa. Memang kesian.. Bila tu terjadi, member kak nor tu pun bercerita perihal dia amik exam memandu satu waktu dulu. Cikgu kelas memandu tu tny soalan, 'apa yang dia nampak pada bulatan  bintik-bintik tu' (contoh gambar atas) dan waktu tu dia dengan yakin menjawab satu persatu ....

"Ohh, yang ni kambing, ni pulak bentuk ayam, haaa yang ni lembu.."

Ohh...

Kesiannya. Waktu tu dia sendiri langsung tak tau yang dalam bintik-bintik tu adalah nombor....


**pssst.....hmmm macam mana la reaksi cikgu memandu tu waktu tu kan?

10 comments:

  1. ada certain2 image t senang nak confirm, ada tu very light kan?

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah ...cuma rabun jauh jer buat masa sekarang ni...

    ReplyDelete
  3. hehe tp mmg ade pun.. biasanya org lelaki yg rabun wrna ni, tapi yang bawak genetik ni ibu jgk.. hehe tahla.. mcm my bro kebykn nye rabun wrna hihi diorng mmg xleh beza wrna basic. adeh pengsan jap kalo dgr kaler yg diorg sebut :P

    ReplyDelete
  4. hai.. selamat petang..

    agak2 la kan cikgu tuh. law yang jenis slumber maw dye gelakkan je terus.. =) huhuhuhu


    mohon tgalkan komen dekat link ni..

    http://fasyrah89.blogspot.com/2013/01/hanif-idrus-giveaway-2013-segmen.html

    time kasih.. <3

    ReplyDelete
  5. sian kt org yg rabun warna tu..boleh ubat kot...

    ReplyDelete
  6. rabun jauh ni pn buat aku mengeluh..


    kalau rabun warna, cemana lah gaya aku gamaknya..

    ReplyDelete
  7. ramai yang rabun warna ni sebenarnye

    ReplyDelete
  8. ehem ehem ehem.tok tok tok..cik muda o o o cik muda..

    ReplyDelete