expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, December 29, 2011

Maths Is Love ?

Pernah tak korang mencintai cikgu Maths korang? Ahahaa...Soalan aku  ...

Hmm... Aku saje nak tanye, pernah ke korang minat cikgu Maths korang. Tak kisahlah cikgu Maths sekolah rendah ke, menengah ke, kolej ke... Tak pun cikgu MathsMode korang atau pun cikgu AddMaths korang...? Aku pernah! Betul tak tipu punye. Cikgu Maths aku sangat kachak dulu. Bila dia pegang kapur putih tu je, memang dah terserlah ke-kachak-kan dia. Meremang bulu hidung aku ni. Terasa kembang kempis bila dia panggil aku tulis jawapan dekat papan hitam kat depan. Wa cakap lu, kalah abg Remyshak. Time tu memang semangat berkobar-kobar ler nak jawab kan. Padahal tak tau pun ape jawapan dia. Nak pulak lagi satu time dia tanya sipir, nak pulak aku ngangkat tangan, padahal tembak saje... Asal dia nampak kesemangatan aku menjawab suda.. Bajet kan?? Sebab tu aku semangat datang sekolah bila time ada subjek Maths..je. Haa..maths je la aku semangat. So, aku rasa patut tiap sekolah, letak semua cikgu-cikgu yang kacak-kacak. Baru datang semangat belajar tu. Kan.

Tak kena mengena ngn tajuk

Maths ni sebenarnya boleh buat korang bercinta sebenarnya. Percaya tak? Bukan disebabkan cikgu dia, macam aku sembang tadi... Tapi adalah ilmu tu sendiri...

Maths adalah percintaan bagi yang memang menghargai subjek nih... Maths juga boleh buat orang dilamun cinta kalau guna rumus ni ... 

Soalan :
 9x - 7i > 3(3x-7u)

Cuba try jawab soalan tu kalo tak caye, tak pun ko bagi la kat seseorang yang korang nak meluahkan isi hati korang... Biar dia jawab. Kalo dia tak dapat jawab, maknanya penyampaian isi hati ko tu tak cukup untuk dia memahaminya. Oke?

Jawapan :
9x - 7i > 3(3x-7u)
9x -7i > 9x - 21u
-7i > 9x - 9x - 21u
-7i > -21u
7i < 21u
i < 21u
        7
= i < 3u


Jawapan :
i <3 u       

10 comments:

  1. minat gak..tu pasal leh A..hahah..

    xleh blah <--

    ReplyDelete
  2. hehehe..aku bukan cikgu math..aku cikgu kemahiran hidup..agagagga

    ReplyDelete
  3. Akak lak chegu geografi..ensem weiii..heheh

    Kema, ko mesti cair kalau cikgu ko tu start pegang tukul ke, gergaji ke...kan kan kan..heheheh

    ReplyDelete
  4. hahhaha...sy suka cikgu disiplin..garang wey..tp hensem!! sbb 2 asyik wat perangai je kt sek..hhahhahah

    ReplyDelete
  5. aku mmg tak suker maths...tapi skang aku kije kat bhg akaun..keje ngan nombor2..pelik kan?

    ReplyDelete
  6. hahaha...bagi semua sabjek cikgu ensem2 lol...hahahah...baru semangat..!!!

    ReplyDelete
  7. i love math more other subject..hahahha

    ReplyDelete
  8. dari kecik sampai besau x suke math..haha!~

    ReplyDelete