expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Wednesday, April 20, 2011

Review Filem : 127 HOURS

Meskipun cerita ini dah lama release, lebih kurang 5 bulan yang lalu. Baru kini aku berpeluang menonton. Itu pun DVD piret.! Don't blame me, sorry.!

 

127 Hours Info:

Release Date: November 5, 2010
Genre: Action, Adventure, Drama, Thriller, Sports
Starring: James Franco, Kate Mara, Amber Tamblyn, Clemence Poesy, Lizzy Caplan, Kate Burton
Director: Danny Boyle
Writer: Danny Boyle, Simon Beaufoy
Running Time: Not Available
MPAA Rating: R for language and some disturbing violent content/bloody images.
Distributors: Fox Searchlight Pictures
Official Website: FoxSearchlight.com/127Hours
Photos127 Hours Pictures
Review: Not Available
Trailers127 Hours Trailer

Kiri adalah pelakon yang melakonkan watak Aron Ralston, dan yang kanan tu adalah Aron Ralston yang sebenar.!

Filem ini base on kisah benar seorang mountain climber yang sangat meminati aktiviti adventure itu. Kemudian bertarung dengan hidup matinya akibat dari minat mendalamnya itu sendiri...

Semasa journey dia di Utah, dia mengalami kecederaan lengan akibat tergelincir jatuh dalam lorong-lorong sempit canyon. Tangan dia tersepit dekat celah batu semasa dia tracking tu. Selama 127 jam dia terperangkap dengan bertemankan makanan dan minuman yang sangat terhad.! Just imagine, kaki dia pon tak cecah tanah, tak de matahari sebagai sumber pencahayaan.. Kurang kasih sayang lagi.. (tak de motip!) Tertekan beb.!

Dalam tempoh lebih kurang 5 hari tu dia cuba untuk melepaskan diri dengan apa cara sekali pun. Sambil mencuba pelbagai cara, termasuk memutuskan tangan dia, dia sempat merakam saat-saat dia berhadapan dengan kematian. Rakaman untuk kedua orang tua dia. Dalam tempoh terperangkap tu, banyak kenangan kahidupan dia terimbas kembali. Bergembira dengan teman-teman, juga saat bersama family.

Apa yang dia regrets, adalah masa dia keluar journey tu dia tak sempat pick up phone mummy dia.

Memulakan journey ke canyon di Utah.!

Happy Hour!
Time dia meet buddies yang sesat cari jalan nak ke somewhere, aku dah lupa.!

Time dia tergelincir, berpaut pada batu yang kemudian batu tu menghempap lengannya.!

Tunggu masa kematian ye dek.!
Bayangkan dekk.! Korang tersepit dekat celah-celah batu besar tu yang dalam dia tak tergambar rasanya. Ko jerit lah sekuat mana pun. Dari atas canyon tu, cuma terdengar burung berkicauan je... Nauzubillah.!


Final? Dia ambil keputusan untuk mengerat tangan dia dengan mematahkan tulang dia dulu. Yang part ni aku memang gile kagum.! Demi kehidupan, itu sahaja 1 cara untuk dia melepaskan diri.! Tak ada pilihan.! Cuba kalau engkorang? Gigih tak?? Tengok tangan sendiri dah tercabut dari lengan, tertinggal dekat celah batu...Tragis.!

_________
legnOte : Sila tinggalkan pesanan, inform kalau mau kemana-mana.! Even dekat sekali pun. Malang tak berbau. Kalau kentut iye..!

2 comments:

  1. huwaaaa...
    nak tengok nati..
    download jak.. hehhee

    ReplyDelete
  2. dah tgk citer nih.. kesian kat dia, terpaksa potong tgn.. isk3

    ReplyDelete