expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Saturday, April 16, 2011

fun-fun : Create another blog dalam user account yg sama!

Ini bukan tutorial hebat ... Ni sekadar berkongsi apa yang aku tau je ye ... Sebabnya, nusha tanya macammane nak create lagi satu blog yang kita boleh manage dalam satu user account yang sama. 

Melalui pengamatan sebagai seorang kerani kerajaan, apa yang aku paham dari apa yang diperlukan oleh CIk Nusha itu adalah... ini kot.! 

Dia mau build blog kedua dia ...



Mula-mula, mesti  kamu perasan dekat Dashboard kita tu ada apear "Create a Blog" macam yang aku bulatkan tu kan... Kamu click je dekat situ untuk create blog kedua tu ...

Kemudian, akan keluar page yang macam bawah ini pulak. Kalau dah keluar page macam ni, memang dah betullah tu ... Sila jangan risau.



Bila appear page ni, apa yang perlu dibuat adalah, isi je apa yang dia maukan ... Kamu boleh create URL baru ... Means kamu ada dua blog dalam satu user account tapi berlainan URL ...


Setel daftar URL baru, kamu tekan continue je ... Sampai setel edit yang kamu buat untuk design blog kedua tu ... Kaedahnya sama macam kamu create blog awal dulu ... Hokey??


So, done.! Your 2nd blog has been created.! Selesai semua, apa lagi, tekan arrow "Start Blogging" tu. Dan akan appearlah ...


dashboard kamu tu semula. Tapi, dah ditambah dengan senarai blog baru.!

Siap!!

_______
legnOte : Untuk Nusha, gud luck... erkk, ke kamu dah tau macam mana nak create? Neway, untuk kawan2 yang rasa nak buat satu lagi blog just for ur business, or something else, kamu boleh la create satu as a private pun boleh ... yang orang lain tak boleh baca ...

1 comment:

  1. yq dear...

    tp kan,kt dah wat blog kedua tu..tp xgune user same..alamak..leh ke biar je mcm tu??

    cam cian plak...

    ReplyDelete