Wednesday, March 16, 2011

Beza SUKA dan CINTA [interesting] ~ PART II

Cinta, Sayang, Minat Dan Suka

Cinta - Kita memang mengharapkan dia menjadi milik kita. Segala apa yang kita buat, kalau buleh nak dia tahu.. dan kita sebuleh mungkin tak nak sakitkan hati dia. kita akan sentiasa berfikir tentang dirinya. (dalam erti lain : cinta di tujukan kepada seseorang yg kita selalu ingat dan mimpi.. Tanpanya kita akan rasa sunyi dan kita cintakan sepenuh jiwa dengan hati yg ikhlas kepadanya walaupun dia buat tak tau je)

Sayang - Kita memerlukan dia di masa kita mahukan seseorang untuk berkongsi rahsia dan kisah duka kita. selalunya kita akan sayangkan seseorang yang menjadi TELINGA kepada masalah kita. (dalam erti lain : sayang di tujukan kepada seseorang yang boleh membuangkan masa dia untuk mendengar dan memeningkan kepalanya dgn masalah kita dan kita jugak boleh menyakitkan hati dia kerana kita bukannya cinta kepadanya)

Suka - Kita sukakan dia kerana dia kelakar. Dia happy-go-lucky. Bila bersama dengan dia, kita rasa nak tergelak sampai nak pecah perut. Tapi, kita taklah rindu sangat kat dia bila tak berjumpa seminggu…(dalam erti lain : suka di tujukan kepada seseorang yang boleh menjadi pelawak kepada kita. Kita akan suruh dia diam sekirangnya keng kita dah nak pecah…)

Minat - Apa sesuatu pada dirinya yang menarik kita untuk mendekatinya.(dalam erti lain : minat ditujukan kepada seseorang yang ada sifat, peribadi atau barang yang kita mahukan… )

Tetapi kita kena ingat bahawa tanpa minat, suka dan sayang kita tidak akan CINTA pada seseorang itu.

5 comments:

  1. benda ni da lama da aku kaji cik muda...
    memula kite akan minat..then kite suke dulu baru sayang..then baru cinta...
    ok dlm kes aku..aku bg cOntOh..
    si leman [bukan nama sebenar..]
    aku xminat die..tp aku trs suke die..sbb aku suke perangai die..die mmg buat aku sakit hati gan lawak bodoh die..tp die buat aku tersenyum dgn gelagat die..tp aku xksh pon lau die xlayan aku..

    kes personal aku..aku minat die..sbb masa mula aku npk die..die pakai baju melayu..aku pantang sket laki kai baju melayu nih..hehe..then dari situ aku tersuke die..sbb die cOmeiii..ke hulu ke hilir dgn senyuman yg cam kerang busuk die tuh..pastu aku tersayang die..tnpa aku sedariii...dan sekarang aku cinta sgt kat die...dan seriously sume ko tulis dlm entry ko between cinta dan suke...sume yew kena gan aku kat CINTA..so hell yes i lOve him...but hav tO let it gO..~sebab xsume yg kite nak...kite dapat..~

    ReplyDelete
  2. sekadar berkongsi pe yg aku baca...

    so, the thing is..... cinta tak bole di paksa...

    sebab xsume yg kite nak...kite dapat..

    ReplyDelete
  3. betOl ah tuh..hek hek hekk..~
    sgt btl...tp kecewa ah..
    hahaha..~nak wat caner en???aduyaii...hahahahah..~

    ReplyDelete
  4. dah tu, wat pe lg nak meratap.. dah tau pe keputusannya kan. ko bkn x dak rupa... dapat kurus sket jadik la... so, jom men futsal!! wahahaha~

    ReplyDelete
  5. aku terlebih dulu post nie entry kat my blog..hahaha..

    cik taksukeecoklat : btol kat cik muda tuhh..jgn di ratap ag..bangkilaa..seperti negeri langkasuka bangkit menentang sang garuda..hik3..

    ReplyDelete