expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, June 14, 2010

BILA PUTUSNYA TALI PUSAT

Saya semakin tua..... SELAMAT HARI LAHIR sae yg ke errr...hmm... 26 ke tahun nih?? Flashback 26 tahun yang lepas....
******
13 Jun 1984
Dinihari bln Ramadhan tuh, mak saket prot memulas-mulas... katanya da tak tahan sgt dah ni...btl2 nak kuar da baby nih... Pehal  ler budak ni x sbr tgu pagi sket.. potong line tul org nak sahur... Ayah da gelabah dah..nk bwk kete x reti..tpaksa tgu atok juge yg bersiap tlg hantarkan pg tuh kat Hospital Besar Seremban, Negeri Sembilan. Wan plak sesebok mungkin cari barang2 yang perlu dibawa ke sepital... Abg Jis, sebok la plak menempel kat kaki mak sbb risau mak mcm nak nangis tahan saket... Mane tak, tu lah mak kesayangan dia... Lepas ni dia kena kongsi mak pulak..tu yg tak best tuh... Mak kata lepas ni dia dapat adik.. Jadik x bole la nak manje2 lagi. Menanah ati dia dengar.. Pedulik  hape dia, yang penting dia tetap hero no satu mak.. Tgk mak mcm da tak berdaya dah... Ayah tlg papah mak pi kat kereta atok, Opel lama.. Wan bajet lepas subuh ni mak bersalin la nih... Sampei sepital... mak trus kene bawak kat labour room sbb da bbrp inci bukaan... Abg Jis da nanges2 dah tgk mak dia kene bawak masok bilik kebal... Ayah la yg tlg tenangkan dia.... Dekat sejam juge mak kene tahan dalam bilik kebal tu... Doktor kuar kejap kata ayaq ketuban pecah dah... Yg abg jis dulu tumpah darah, mak kata... Atok, Wan, Ayah kat luar tak henti2 berdoa semoga semua selamat..... Tak sat lepas tuh, doktor keluar ngn beberapa org nurse...membawa berita... Ayah btl2 nampak risau... Camana ngn mak?? Ok ke? Sihat ke?? Adik?? Selamat ke?? Dengan tenang doktor tu terangkan kedudukan sekarang....
"Bawak bersabar...."
"Camana doktor?"
"Kite dah buat yang terbaik...dan hasilnya pn terbaik...Incik dapat anak perempuan yang chomell & gebu nih, dgn berat 3.++ kg, pada pukul 6.47 pagi td... dah besar nih mesti cun...sopan santun, budi bahasa, solehah dan pemalu ni...Insyaalah...."
"Alhamdulillah, terima kasey doktorr....trimasey...."
"Sesame...Congrats ye..." Sambil tepuk bahu ayah....Mata ayah berkaca-kaca....
Atok ngn Wan senyum lebar.....Syukur da sepasang cucu aku...sempoiiiii......Nama apa lak nk bg neh??? Hmm....

******
13 Jun 2010
Huhhh....anak sapa depan pc neh??? Pi wat keja....syuhh..syuhh..... [lorrhhh, anak pak cik Rahamat, anak dara dah....] hik hik.... ~o0~

Mekacih buat Kak Hentan ngan Linda yg sudi bli cup kek tuk besday sy yg ke 23 thn...hikhikhik ><

2 comments:

  1. seperti yang diceritakan oleh mak and ayah...kui..kui..kui..

    ReplyDelete