Wednesday, February 22, 2012

Pilah Pt.2..

Credit to WayAz 


Lambat aku update cerita ni. Bukan ape. Sebab Uncle lambat sangat upload gambar dalam fb dia. Menunggu dia macam tunggu bulan jatuh ke riba.... Seb baik jatuh, kalo tak kucing bertanduk lar...


2nd day kat kediaman rasmi Adun Kuala Pilah, kami orang pegi melawat tempat bersejarah bagi Negeri Sembilan ni. Nama dia Istana Seri Menanti. Kalo korang nak tau sejarah Istana lama ni, pegi je cari kat Google.com... Hehehe...

Apa yang aku dapat, Istana ni  diperbuat daripada kayu. Dibina pada 1902 dan siap pada tahun 1908 dan diberi nama seri Menanti. Istana ni mempunyai 99 batang tiang termasuk empat batang tiang seri yang panjangnya 67 kaki. Keempat-empat tiang ni diambil dari Bukit Pergai, Jelebu. Kayu-kayu lain diambil dari Bukit Tinggi iaitu jenis kayu penak. Keunikan istana ni ialah ia tidak menggunakan sebarang paku besi tetapi pakunya diperbuat daripada kayu yang dipanggil pasak. Pasak kayu keras digunakan bagi menyambungkan papan. Atap istana ni mewakili tanduk kerbau. Tanduk kerbau ni dianggap sebagai lambang keamanan. Lain-lain info google aje. oke~

Gambar Kulit album baru. Cinta dibuang ke muara~




Habis snap sana snap sini kami orang bergerak ke air terjun. Gigih tak mandi pagi semata-mata nak terjun sungai. 





 Ok, times up.! Semua kene balik Putrajaya..! Besok mau kerja...~ 

9 comments:

  1. pernah lalu kawasan ni... tp aku tak singgah la plak... nti ada masa aku nak pi juga jalan2

    ReplyDelete
  2. ini kat air terjun ulu bendul kerr??

    ReplyDelete
  3. msredcheesecake;
    open kak. tapi kene bayor serengget..huhu~

    lieynanilaz;
    huhu..iye kot ler... alaaaa...lupe la pulak ape nama tempatnye tuh....hihihi~

    ReplyDelete
  4. dh lamer xtrun pilah....aitu smpat ke seremban jew...

    ReplyDelete