expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Wednesday, September 9, 2015

Ini Zaman Kiter...


Korang lahir tahun 70-80an? 
Kalau ia, mesti ada kenangan yang korang ingat bila pandang gambar-gambar yang aku save dari facebook ni.. Kan? 



Tak tahu apa nama indoor games ni. Game ni aku belajar sama abang aku. Pakai pen hitam/biru dan merah.. Buat titik bola dan kemudian gosok atau buat tanda pada belah belakang apabila lipat.. Team sebelah yang kena tanda hitam tu akan hilang satu pemain dia.. Hahaha. Pandai kan idea kanak2 ? Permainan ni sikit lebih kurang macam tictactoe la. Tp version kampunggg gila.. 


Baling tin. 

Memang layan.. Motif? Aku lupe. Serious..! Sape ingat ea cara permainan outdoor ni.? Sikit lebih kurang bowling kot? Founder permainan bowling nih.. 


Ahahaha... Kad order ni. 12 keping rm10 ringgit. Boleh pilih design permandangan, kartun, artis jepun ( masa ni fames drama jepun je. k-pop x terkenal lagi ek. Antara drama fames dulu, Beachboys, GTO, LONG VACATION 😭😭😭) 

Ada kenangan aku dengan name kad ni.. Kenangan chenta gituuu.. 

Tahun 1998, semasa aku kelas tingkatan 2 aku pernah dapat name kad ni dengan biodata kawan kelas yg aku minat bagai nak rak. Pada mulanya dapat kad raya yang diselit dalam buku bahasa melayu. Rentetan tu mula lah sesi suai kenal, tukar kad dan biodata. Sebabkan die-hard-fans kat dia, aku simpan biodata ngn name kad dia dlm purse. Namun malang tak berbau, esoknya aku kena copet. Lesap purse ngn biodata dia skli. Menyesal beb. Seminggu tak keruan. 



Gugurl punya permainan. 
Start masuk tahun satu SK Wangsa Maju zon R1(2), aku telah di perkenalkan degan outdoor ni. setiap kali waktu rehat perlu berkejaran ke tiang menghala kantin sekolah. Main ni lah. Siapa lambat tak dapat tiang. Gila kecik2 main tiang.. Siapalah perintis 


Meskipun aku berdua dengan abang aku, tapi rumah flat di Setapak tu tak pernah sepi. Dudk flat, mak aku memang ralat nak bagi kami dua berdik turun bawah main. Zaman kanak2 aku tak lah berdua je dengan abang aku. Mak aku fulltime housewife. Beliau juga jaga sepupu-sepupu aku yang lain. Jadi, bila nak turun bawah main tak boleh, taman permainan kusyen adalah yg paling ideal. Susun-susun buat rumah, bilik, toilet dan dapur.. Architecture sangat kan indoor games ni...?


Ini permainan teng-teng aku panggil. Tak tahu la negeri lain dia panggil apa. Banyak juga bentuk teng-teng ni boleh design. Yang fames, bentuk T dan bentuk almari ada 6petak tu.  Hehee.. Salah satu kotak tu boleh pijak 2 kaki. Yg ada buah org x boleh pijak buah, kotaknyg ada rumah org pon x blh pijak, garisa tepi xblh pijak, baling buah x blh lepas garis kotak or atas kotak. Ehhhh bny naw peraturan kn? Tapi blh je diikut.....kan? Layannnn....


Baling selipar... 

Ngeri je bunyi dia. Tapi game ni paling heaven. Selipar susun mcm tu, kendian siapa yg blh jatuhkan semua selipar dia blh kill semua org yg lari lintang pukang tuk selamatkan diri. Tak silap aku game ni ada team rasa. Team yg akan bina selipar tu dan team yg baling selipar kat team nk bina tuh. All 4 one, 1 for all.. 


Guli...

Guli aku x teror sangat. Ape yg aku tahu, guli ni kalo dia je juara, maknanya guli dia KING. ahahaa.. Ko kena jentik guli ko kat guli kawan2 spy guli diorang terkeluar dari bulatan tu... Kalo keluar, guli tu jadi hak ko x silap.. Eh betul ke? 


Semua orang tahu, selain tutup botol ni digunakan sebagai penutup botol, ia juga adalah permainan kampung satu waktu dulu.. Ko cuma perlukan 5 penutup botol dan skill jentikan yg tepat. Kalo ada dua tu, ko memang teror. Hehehe... Kalo ada skill songket dan skill jari kelengkeng lg ko king. Style bak ang game nih.. 


Nih?.?

Hihihih. Mainan sekolah tadika aku nih... Boleh tukar-tukar baju tido, baju princess macam-macam. Dulu, zaman aku masa tu tak ada patung barbie yg boleh tukar2 baju Tu, ni lah barbie doll kami.. Kertas je....pastu yg lebih2 tu di kelepet kat blkg bg baju tu tergantung... Hihihihih... Bestnye zaman kecil..!!!


Masih ada lagi ke gula-gula nih? yang ada serbuk gula haluss sejuk tu... Selain dari ni, banyak lagi makanan jajan yang bukan-bukan, contohnya gula-gula hantu yg blh ubah kaler lidah, gula magic pop yg letup2 dlm mulut tu, sweet sour yg masyammmmmmm gilerrrr tu, chickerdis plastik hijau kuning gbr ayam tu.. Tora, ding-dang yang sangat fames dalam iklan tv. Push pop, ais krim patah, haw flakes (gula asam keping-keping tu), chewing gum marukawa kotak segi empat perasa buah2, bubble gum 88 kaler kuning merah, keropok durian, keropok roro plastik hijau.. Awesome zaman 90an!!!


Rindu pula nk kembali ke zaman purba tu bila tengok buku-buku teks zaman sekolah rendah ni.. 
Miss u sooooo much my school days....

Macam mana pula permainan kanak-kanak zaman sekarang ye? 




3 comments:

  1. sronoknye....mcm mcm permaianan....maen kusyen pown ada...hehehe....

    ReplyDelete
  2. RINDU ZAMAN KANAK-KANAK KAN ... ADE 2-3 DR TU AKU TAK PENAH MAIN PUN DAN BUAT

    ReplyDelete
  3. Walaupun aq tinggal di sabah tapi game yang ada semua sama dengan semenanjung... Tu belum lagi campur main layang-layang, tangkap ikan laga, main polis sentri...huhu

    ReplyDelete